Новини

Поправителна сесия

Публикувано на

Ако някой не е имал шанса да си довърши проекта за редовния изпит, и се чувства продуктивен това лято, може да го направи и да се яви на поправителна сесия:

 • Място: Зала 306
 • Време: 1ви септември, събота, 13:00 - 16:00

Домашните от курса ще се броят като точки -- ако не сте доволни от представянето си там, запишете курса идващия семестър :). Ако искате да си изберете нов проект, пишете ни един мейл, ще се разберем.

При всички положения, бихме оценили един мейл, колкото да имаме идея кой ще дойде.

Край на това издание на курса

Публикувано на

Изпита мина, оценките са въведени в протоколите. На печелившите честито. На тези, които не се явиха, не сме писали оценки. Ако искат, може да дойдат септември месец, и да представят проект, като точките от домашни им остават. Или могат да дойдат на следващото издание на курса в началото на октомври и да си завоюват нов комплект от точки от домашни. Оглеждайте се като наближи септемврийската сесия -- ще пишем тук, ще пишем и във фейсбук групата.

Надяваме се, че дори и след курса, ще продължите да се занимавате с Rust и да го пробвате за някой и друг личен проект. Може да четете /r/rust за разговори и въпроси, да следвате @rustlang за новини покрай езика, можете и да се отбиете в Париж в края на май за RustFest.eu. Или да гледате видеата от там и други конференции в youtube канала на Rust.

Ресурси има много, community-то е активно, но трябва желание, трябва и действие :). Екипа на курса ви пожелава и двете.

Изпита е в зала 309

Публикувано на

Уви, зала 320 изглежда е заета по някаква причина. Изпита е в зала 309, елате между 10:00 и 16:00.

Време за писане на проект!

Публикувано на

Курса официално приключи с лекциите, и е време да се захващате с проектите. Който все още не си е описал темата във форума, да го направи: https://2017.fmi.rust-lang.bg/topics/81.

Изпита ще бъде на 17ти февруари, от 10:00ч, в зала 320. Ако си носите лаптоп, ще тестваме на него, иначе се погрижете кода ви да се компилира и да тръгва на компютрите там. Няма проблеми и на нашите лаптопи да пробваме, но няма как вие да тествате на нашите лаптопи :).

Оценяването на проекта сме го описали в последната лекция: https://2017.fmi.rust-lang.bg/lectures/26-final. Има още една лекция, която скоро ще качим, тази от сряда за lock-free алгоритмите.

Ако имате въпроси или искате да правите промени по проектите, няма проблеми да обсъдим някакви промени по тях, или във форумите, или директно по мейл, на fmi@rust-lang.bg. Успешна работа :).

Последно предизвикателство, точки

Публикувано на

Уви, няма да има 5то домашно, понеже не можахме да скалъпим такова навреме. За сметка на това, има второ (и последно) предизвикателство: https://2017.fmi.rust-lang.bg/challenges/2. Това ви е последния шанс да получите 3 бонус точки. Възползвайте се, ако сте назад.

Тъй като оставаме само с 4 домашни, ще адаптираме скалата. С общ брой точки от домашни 60, проекта също ще бъде 60, за максимум 120. При това положение, оценките ще са както следва:

 • 60т: 3
 • 75т: 4
 • 90т: 5
 • 105т: 6

Скоро ще ви дадем критериите по които ще оценяваме проектите. За момента си харесайте тема и се захванете с предизвикателството.

Весели празници, весело писане на код!

Публикувано на

Утре, петък 22.12, няма да има лекция, понеже едва ли ще има особена посещаемост. Започва зимната ваканция, и за да не ви става скучно, сме ви оставили няколко подаръка:

 • Четвърто домашно. Срока е до първия петък след ваканцията, понеже сме готини и искаме да ви дадем достатъчно време. Все пак силно ви съветваме да го направите отрано, понеже ако не сте забелязали, Rust не се пише много лесно в последния момент. Имате и шанс за цели три бонус точки!
 • Първо предизвикателство също ще ви даде три бонус точки, ако решите да го вместите в графика си.
 • Време е за избор на проект! В link-натата тема си опишете проекта, и ще го обсъдим. Срока, както сме написали там, е 12ти януари, но активно мислете по темата през ваканцията. Гледайте лекции по Rust, четете README-та и tutorial-и, запознайте се с какви възможности имате за писане на GUI, web, графика, command-line tools... Колкото по-широко разгледате опциите, толкова по-лесно ще ви е да направите информиран избор за тема.

Весели празници! Не пишете твърде много код, да не вземете да burn out-нете, ама не си и почивайте твърде много, да не забравите как работи borrow checker-а :). Ще се видим пак на 3ти, когато Медъла ще ви вдъхновява за проект: писане на интерпретатор.

Петък сме в зала 200

Публикувано на

Напомняме, че този петък, 15.12, сме в зала 200 вместо обичайната 325.

Трета задача

Публикувано на

Трета задача е онлайн: https://2017.fmi.rust-lang.bg/tasks/4. Ще се забавляваме с игрички. Дискутирайте условието тук: https://2017.fmi.rust-lang.bg/topics/51.

Имате време до 17:00 на 8ми декември. Датата беше избрана, за да постигне две цели:

 • Да ви даде достатъчно време (малко повече от седмица, период, включващ един цял уикенд), за да сместите домашното.
 • Да видим дали ще има хора, пускащи домашно в последния възможен момент, предвид, че 8ми декември е специална дата :).

Отново ви препоръчваме да пуснете решение колкото се може по-рано -- ще ни даде възможност да ви дадем съвет или да оправим някакъв драматичен проблем, ако видим такъв. И ще имате време да купонясвате свободни от всякакви отговорности :).

Втора задача: крайния срок е изместен

Публикувано на

Тъй като твърде късно се сетих да пусна новината, за втора задача получавате още един уикенд бонус. Имате време до понеделник, 20ти, 17:00.

Втора задача

Публикувано на

Втора задача беше публикувана в петък. Погледнете тази тема от форумите, където можете да задавате въпроси по условието.

Имате време до следващия петък, 17ти ноември, до 17:00.